Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Peugeot 5008 1.5 BlueHdi 130 EAT8 Allure Pack
Tehnični podatki
Motor: 4, vrstni; prostornina - 1499 cm3; moč - 96 kW (130 KM) pri 3750 vrt/min; navor 300 Nm pri 1750 vrt/min;
Prenos: pogon - spredaj; menjalnik - 8, samodejni; zavore - hlajeni diski spredaj, diski zadaj; gume - 225/55R18; obračalni krog - 11,2 m;
Karoserija: 5-vratna, suv/crossover; segment - L (mali SUV); mere (d/š/v) - 4641 mm x 1844 mm x 1646 mm; medosna razdalja - 2840 mm; prtljažnik - 780-1940 l; rezervoar - 53 l; masa - 1511 kg; nosilnost - 719 kg; skupna dovoljena masa - 2230 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 11,8 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 190 km/h; gorivo: dizel; poraba 5,6 l/100 km;
Nadpovprečna družinska uporabnost
Peugeot 5008 je dober kompromis prostornosti, udobja, funkcionalnosti potniške kabine, na tehničnem področju pa preseneti uglajen dizelski pogon, ki mu je pisan na kožo.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
15. junij 2021 | 8:41:00 | 8:41:00

Pred nekaj meseci je model 5008 skupaj s Tritisočosmico dobil nekaj oblikovne svežine, ki se v največji meri opazi na sprednjem delu. Nova zasnova LED žarometov, nov LED dnevni podpis, LED smerniki, nova maska in nov odbijač. Na drugi strani pri njem ohranjajo rdečo nit nedotaknjeno. Prostornost in udobje. Obojega je v 5008 v izobilju. Če začnem pri zadnjem delu avtomobila, dostop do prtljažnega prostora je mogoč tudi brez dotika. V prenovljeni izvedbi 5008 uporabniku omogoči, da do 780-litrskega odlagalnega prostora dostopa preko elektrificiranih prtljažnih vrat, ki aktivirajo zgolj z zamahom stopala pod zadnji odbijač. A to seveda ni edina pot, je pa najbolj lahkotna. Vrata, ki bi se lahko še za odtenek dvignila višje, odprejo pot do velikanskega prostora, z nizkim nakladalnim robom in serijsko vgrajenima sedežema v tretji vrsti, ki sta skrita v dno. 

Za večino uporabnikov bosta ta dva bolj ali manj v skritem položaju in kot taka ustvarjata ravno dno do druge sedežne vrste, če pa je že potreba za prevoz dodatnih dveh potnikov, je njuna postavitev v delovni položaj opravljena v dveh potezah. Lahkotno in enostavno. A roko na srce, sta bolj zasilne sorte in zaradi dimenzij še najbolj primerna za otroke. Druga sedežna vrsta je sestavljena iz treh dimenzijsko enakovrednih sedežev (vsak je opremljen z Isofix sidriščem), ki se vsak posamezno vzdolžno pomika za 15 centimetrov, tudi zaradi dejstva, da se uredi primeren dostop do dveh dodatnih sedežev v tretji vrsti. Nasloni vseh treh se prav tako lahko preklopijo in močno povečajo prostorsko kapaciteto. V kolikor je potrebno natovoriti kolesa ali kak večji kos iz trgovine.

Pod pokrovom je bil v testnem avtomobilu vgrajen 1,5-litrski dizelski motor s 96 kilovati, povezan z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, ki moč prenaša na sprednji kolesni par. Med vožnjo prestavlja tekoče, brez nepotrebnih sunkov, morda malce neodločen je le na mestu, ko je potrebno hitro manevriranje. Povsem drugače je na dolgih relacijah, kjer se 5008 izkaže z odliko. S polno 53-litrsko posodo goriva lahko prekrižari okrog 800 kilometrov in na avtocestah ponudi tipično francosko mehkobo, kar pa ne pomeni, da ne pozna natančnosti med vožnjo po zavitih običajnih cestah. Še več, zaradi zadostnega odmika karoserije od tal je vožnja po makadamu povsem brezskrbna, čeprav testni model ni imel vgrajenega sistema Grip Control, ki jo Francozi ponujajo kot nekakšno alternativo štirikolesnemu pogonu. 

Volan je res da neobičajno majhen in ga je mogoče premikati po višini in globini, a se ne glede na to, da pri moji višini (193 cm) zgornji del obroča prekriva nove 3D digitalne merilnike, po nekaj dneh povsem navadim nanj. Morda tudi iz razloga, ker so Peugeotovci krmilni mehanizem še nekoliko nadgradili na način, da od njega vsak trenutek dobim prave povratne informacije. Ergonomija voznikovega delovnega okolja je dobro zasnovana, odlagalnih mest zato ne primanjkuje (uporaben je velik predal med sprednjima sedežema, ki je po potrebi hlajen), sedenje na sprednjih sedežih odetih v blago je še za odtenek bolj udobno kot pri predhodniku, še bolj pa cenim dejstvo, da so izboljšali zvočno izolacijo. Spet na drugi strani me razočara dejstvo, da so ohranili enako kamero na zadku, ki na osrednji 10-palčni zaslon prinaša ozek kot in nizko kvaliteto slike, prav tako nobenih vidnih izboljšav pa ne prinaša niti multimedijski sistem (izjema je le DAB sistem, ki je v EU zakonsko pogojen). 

Redna cena dobrih 36 tisočakov, z vključenimi dodatki v vrednosti okroglega tisočaka, ne odtehta dejanskega stanja, saj se avtomobili, tako kot drugod, tudi pri Peugeotu prodajajo s popusti. V kolikor kupec nakup opravi preko financiranja, kar predstavlja visok delež vseh prodanih Peugeotov pri nas, se končna cena zniža za 5 tisočakov. Torej, za 31 tisočakov kupec dobi zelo spodoben družinski avtomobil, ki je med drugim tudi serijsko zelo dobro varnostno založen. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Ni 130 KS malo "prešhovoh" za to ladjo? Meni se zdi podhranjen...ko ga še polno naložiš, pa tako ali tako nikamor ne gre.
15.6.2021 12:22:38

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija