Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Testi   |   Ford Grand Tourneo Connect 1.5 TDCi Active
Osnovna cena: 28.830 €
Cena testnega vozila: 32.560 €
simpatičen videz in velikost
prostornost
vozne lastnosti
motor je skoraj prešibek kar se pozna pri pospeševanju
težka vrata prtljažnika
Tehnični podatki
Motor:4-valjni, vrstni ; prostornina - 1498 cm3; moč - 88 kW (120 KM) pri 3600 vrt/min; navor 270 Nm pri 1750-2500 vrt/min;
Prenos: pogon - spreda; menjalnik - šeststopenjski, ročni;
Karoserija:kombi; mere (d/š/v) - 4862 x 1845 x 1847 mm; medosna razdalja - 3062 mm;
Notranje mere: prtljažnik -1287 l; rezervoar - 56 l;
Mase: masa - 1725 kg; nosilnost - 720 kg; skupna dovoljena masa - 2445 kg;
Zmogljivosti: pospešek - 12,7 s do 100 km/h; najvišja hitrost - 170 km/h; gorivo: dizel;
Enoprostorci lahko mirno odidejo v pokoj
Kombiji so danes praktično ena od izumirajočih vrst, saj vse želi križati različne vrste avtomobilov, vseeno pa tu in tam kateri lepo stopi iz povprečja in Fordov podaljšani je take vrste, sploh, ker je netipično vsestranski in drugačen od zadrte percepcije delovnega kombija.
Artur Švarc
9. september 2021 | 0:01:00 | 23:08:00

Časi škatlastih kombijev sicer še niso mimo, saj marsikoga prepriča praktičnost in prostornost, vendarle gre za posebno sorto ljudi, ki v življenju počnejo marsikaj, da ta marsikaj tudi vozijo s sabo. Sploh, ker pravih družinskih enoprostorcev praktično ni več. Pri vseh znamkah ali bolje v vseh koncernih najdemo nekaj škatlastega z nosom, bočnimi drsnimi vrati in praktičnim prtljažnikom.

Pri Fordu so skozi celotno paleto »uporabnikov« posuli Active, ki pomeni estetski in polterenski dodatek k sicer cestnemu vozilu. Zaščita robov blatnikov, sprednjega in zadnjega dela in še nekaj trpežne plastike je dovolj, da avto ponudi nekaj odpuščanja, če ga ne boste vozili ves čas po asfaltu. Od tal je spredaj dvignjen 2,4 centimetra, zadaj pa slab centimeter, obut pa v 17-palčna kolesa. Ta slednja šminka neke grobe posege v brezpotja rahlo odmakne, vendar kolesa na povprečnem makadamu še vedno lepo preživijo vsaj blato in umazanijo, kakšnih bolj skalnatih cest pa bi se kljub odmiku od tal raje izogibali.

Tourneo Connect ni ravno med najmlajšimi pri Modrem ovalu, saj je v tej generaciji na trgu že 9 let, je pa Active svež dodatek, podobno kot pri Focusu in večjem Transitu. In zakaj bi imeli veliko, če lahko imate še večje? Dodatek Grand za samo 430 evrov (!) prinese kar 40 centimetrov daljši avto, ki ima v zadku zares enormen prtljažnik s 1287 litri, s podrtimi zadnjimi sedeži pa je na voljo skoraj 3000 litrov. Do tja sicer vodijo malce nerodna in težka dvižna vrata, vseeno pa človeku, ki s sabo vozi pol stanovanja ali službe, kar zaigra srce. Roko na srce, tudi pogled od zunaj na očitno »večji« kombi je presenetljivo radosten. Pa pravijo, da velikost ni vse.

Zanimiva je tudi notranjost – avto se skuša približati prav tistemu, kar so nekoč predstavljali enoprostorci. Zvočna izolacija je izvrstna, kabina oblikovno deluje sodobno in povsem po vzoru običajnih osebnih avtomobilov s pripadajočim razvajanjem infotainmenta, estetskih vstavkov in razgibanosti. Število odlagalnih mest je vsepovsod okrog nas nadpovprečno, dobremu vzdušju pa pripomore tudi panoramska streha nad glavami. Materiali, predvsem plastika, so sicer še vedno kombijevski, a ne predstavljajo neke večje hibe, sploh, če upoštevamo poreklo takega avtomobila, ki bi naj v zadku v osnovi prevažal keramiko in žaklje lepila zanjo. Čisto spodobno oblikovani so tudi sedeži, prostora na zadnji klopi pa je, upoštevajoč dodatnih 40 centimetrov, navdušujoče veliko, sploh pa drsna vrata na obeh straneh olajšajo vstop.

Kar pa se tiče pogona, je za podaljšanega Tournea Connect na voljo le 1,5-litrski TDCi z 88 kW (120 KM), ki ima občutnih 270 Nm navora in to že zelo nizko pri 1750 vrtljajih. Res je, da je do tja precej anemičen, potem pa kombijevsko netipično sune. In ker mu služi simpatično natančen šeststopenjski menjalnik, se ni težko spozabiti in 1700 kilogramsko kocko peljati presenetljivo dinamično. Navzven to sicer po številkah niso neki presežki pospeškov in hitrosti, je pa dovolj, da lahko v sami vožnji najdemo tudi zametke bolj športne, če ne celo dirkaške vožnje. Podvozje je, kakršno je. To pomeni, da se sicer pelje za svojo vrsto nadpovprečno dobro, da pa so omejitve seveda tu, nekaj prispeva teža, nekaj dolžina in nekaj sama podlaga cest. A kot celota avto preseneti s svojo vodljivostjo in lego. Povprečna poraba na testu je znašala 7 litrov, kar ni malo, ni pa niti veliko, glede na to, da je motor nekje na spodnji meji primernega za to težo. 2-litrski močnejši EcoBlue žal ni na voljo, bi ga pa »s kruhom pomazali«. Kot zanimivost naj omenimo, da je v pogonu tudi mehanska delna zapora diferenciala, če bo Active vendarle šel bolj v aktivno terensko vožnjo

Zanimivo je, da je Tourneo Connect kot Grand in še kot Active najlepši svoje vrste, s kovinsko oranžno barvo vpadljiv in ko gre za udobje in vožnjo, čisto spodobna alternativa kakemu S-Maxu. No, sedeži so seveda bolj »delovni«, kar za krepitev hrbtnih mišic ni tako slabo, ampak ja, če bi človek razmišljal o veliko prostora in nekaj radosti, na klasične (in skoraj izumrle) enoprostorce ob našem testniku ne bi niti pomislil.

No, to se seveda spremeni, ko pomislimo na ceno, saj je osnovna cena Active na voljo pri 28.830 evrih, kar je tam-tam s »civilnim« S-Maxom, z dodatki, raztegovanjem Grand in še nekaj malenkostmi pa se v dani konfiguraciji povzpne do 32.560 evrov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija