Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
AeroManija   |   Alakai Skai
Letalce z BMW-jevim pogonom
V Los Angelesu so včeraj predstavili koncept multirotorskega letečega vozila, ki ga bodo poganjale gorivne celice.
Artur Švarc
31. maj 2019 | 10:31:00

Skai so predstavili v BMW-jevem oblikovalskem studiu v Newbury Parku severno od LA-ja. Mega dron so razvili pri Alaka'i Technologies, privatnem podjetju iz Massaechusettsa, ki ima ime po gozdu na Havajih.

Koncept v velikosti minivana ima pet sedežev in šest horizontalnih rotorjev na koncu rok, ki štrlijo iz strehe. Čeprav gre za repliko in maketo, ima podjetje že narejeno tudi prototip, ki bo kmalu začel s testnimi poleti na sedežu podjetja na vzhodni obali.

»Kmalu se bomo dvignili s tal,« je povedal izvršni direktor Steve Hanvey. Enostavnejša konstrukcija v primerjavi s konvencionalnimi helikopterji bi lahko vozilu olajšala postopke pri FAA.

Hanvey pravi, da bi prve primerke na trg lahko poslali že v začetku 2021. Na dolgi rok računajo na letno proizvodnjo 10.000 vozil za ceno povprečnega luksuznega avtomobila. Skai bo narejen v treh različicah, za osebni prevoz in taksije, za nujno medicinsko pomoč in za prevoz tovorov.

Varnost mu bo zagotavljal avtopilotski sistem, reč lahko leti tudi z odpovedjo enega od propelerjev, v najslabšem primeru pa bo vse na krovu rešilo balistično padalo.

Čeprav FAA, zvezna letalska agencija, za zdaj še zahteva prisotnost in upravljanje pilota, pri Alakai verjamejo, da bo prevladal avtonomni sistem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija