Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Letošnji rekorder napihal 3,7 promila
Policisti spet začenjajo nov val poostrenega preverjanja voznikov, pri čemer bodo precej pozorni na alkohol, droge in druge substance.
Uredništvo
3. december 2019 | 7:51:00

Tretja in letošnja zadnja akcija bo potekala do konca meseca, saj v teh prazničnih dneh alkohol teče skoraj v potokih, mnogi uživalce pa so takšni heroji, da sedejo za volan in se ne zavedajo, da s tem dejanjem lahko škodujejo sebi in ostalim udeležencem v prometu. Akcijo, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, policijo ter nevladnimi organizacijami želijo na javnost znova nasloviti pomembno opozorilo: »Alkohol, droge ali druge psihoaktivne snovi močno vplivajo na naše psihofizične sposobnosti in znatno poslabšajo možnosti za varno sodelovanje v prometu!« 

Agencija je podrobneje primerjala podatke o prometnih nesrečah, povzročenih zaradi alkohola v 12 statističnih regijah, na katere je razdeljena Slovenija. Po številu prometnih nesreč, povezanih z alkoholom, izstopata obalno-kraška s statistično 9,04 prometne nesreče in pomurska statistična regija s statistično 8,66 prometnih nesreč na 10.000 prebivalcev.

»Alkohol vpliva na psihofizične sposobnosti posameznika, na mišljenje, zaznavanje in ravnanje že s prvim popitim kozarcem. Pomembno zmanjša sposobnosti za vožnjo in ustrezno reagiranje, predvsem v kritičnih situacijah. Zaskrbljujoče je, da se povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom zvišuje. V letošnjem letu znaša kar 1,55 promila ali g alkohola/kg krvi (0,73 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka). V primerjavi z lanskim letom se je povprečna stopnja povišala za 0,22 promila ali g alkohola/kg krvi (0,1 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka), lani je torej znašala 1,33 promila ali g alkohola/kg krvi (0,63 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka). Letošnji rekorder je imel kar 3,7 promila ali g alkohola/kg krvi (1,75 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka).

Policisti bodo poleg klasičnih ukrepov izvajali tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, in sicer bodo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, ki bodo kasneje kontrolirani v poostrenem nadzoru ali kot udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku pred tem uživali alkoholne pijače. 

Letošnji podatki (do vključno 30. 11. 2019) kažejo, da se je na slovenskih cestah zgodilo 1.348 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, kar je sicer 1,9 % več kot leto poprej, ko smo v primerjalnem obdobju zabeležili 1.323 nesreč. Zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 31 oseb, kar je 55 % več v primerjavi z lanskim letom, ko je življenje izgubilo 20 oseb. Poškodovanih je bilo 659 oseb (8 % manj kot lani – 713 v 2018), od tega je bilo 119 huje (15 % manj kot lani – 140 v 2018) in 540 lažje poškodovanih (6 % manj kot lani – 573 v 2018).

Povprečna stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom v letošnjem letu znaša kar 1,55 promila ali g alkohola/kg krvi (kar je 0,73 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka). V primerjavi z lanskim letom se je povprečna stopnja povišala za 0,22 promila ali g alkohola/kg krvi (0,1 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka), lani je torej znašala 1,33 promila ali g alkohola/kg krvi (0,63 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka). Letošnji rekorder je imel kar 3,7 promila ali g alkohola/kg krvi (1,75 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka).

In še zanimivost, Letošnji najstarejši alkoholizirani povzročitelj prometne nesreče s smrtnim izidom je imel 72 let (lani 84 let), najmlajši pa le 15 let (lani 21 let). Oba sta bila pešca, pri čemer je starejši umrl pri hoji na regionalni cesti izven naselja, mlajši pa je prečkal avtocesto. Obe nesreči sta se pripetili v temnem delu dneva.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Se pravi, da bodo ovohavali okoli in po lokalih ? ali bodo uporabljali svoje ovaduhe?
3.12.2019 8:37:54
911
Se pravi dejansko tisti ki povzročijo težko prometno nesrečo pod vplivom alkohola so močni opiti in nikakor ne povzročajo nesreč tisti ki imajo v krvi recimo dovoljeno stopnjo alkohola.
3.12.2019 9:30:07

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija