Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Šole vožnje
Agencija za varnost prometa bo poostreno nadzirala usposabljanje bodočih voznikov
Agencija za varnost prometa začenja akcijo nadzora v šolah vožnje. Pri tem sodelujejo še Policija, Finančna uprava RS, Inšpektorat RS za delo in Inšpektorat RS za infrastrukturo. V dosedanjih nadzorih so namreč odkrili številne nepravilnosti, z okrepljenim skupnim strokovnim nadzorom pa želijo doseči boljše delovanje šol vožnje, kar bo prispevalo k večji prometni varnosti.
Urša Prosenjak
16. oktober 2019 | 7:00:00

Agencija za varnost prometa bo v času trajanja akcije, do konca letošnjega leta, pregledovala ustreznost izvajanja usposabljanja kandidatov za voznike in povečan obseg strokovnih nadzorov nad izvajalci tehničnih pregledov vozil. Policija bo izvajala nadzor nad tehnično brezhibnostjo vozil šol vožnje, psihofizičnim stanjem kandidatov in učiteljev vožnje, uporabo mobilnega telefona med poučevanjem in izpolnjevanjem predpisane dokumentacije, ki jo mora učitelj vožnje voditi sproti in ki jo mora imeti pri sebi. Finančna uprava RS bo izvajala ločene nadzore zaposlovanja na črno v okviru rednih nalog mobilnih oddelkov ter morebitno neizdajanje računov, Inšpektorat RS za delo bo preverjal ustreznost zaposlovanja v šolah vožnje in morebitno prekomerno delo ter spoštovanje predpisanih pogojev dela, Inšpektorat RS za infrastrukturo pa v okviru rednih nalog pristojnega nadzora po Zakonu o voznikih.

»Šole vožnje morajo biti strokovne, kredibilne, da usmerjajo in kandidate za voznike naučijo poleg tehnik vožnje tudi varnosti. Poleg izobraževalne imajo tudi vzgojno vlogo, saj morajo kandidate pripraviti na zrelostni izpit iz varnosti,« je pojasnila pomembno vlogo šol vožnje Vesna Marinko, direktorica Agencije za varnost prometa in poudarila, da se prometni vzgoja sicer začne že v vrtcu, vozniški izpit pa je kot matura iz prometne varnosti. »Ker so šole vožnje ključne, tu ni nobenega odstopanja. Kdor ne opravlja svojega poslanstva, nima kaj početi v tem ključnem trenutku izobraževanja varnih in odgovornih voznikov.«

»Šole vožnje nosijo veliko odgovornost pri pripravi voznika na samostojno udeležbo z vozilom v cestnem prometu, zato je prav, da učitelji vožnje ravnajo skladno s predpisi in so zgled bodočim voznikom,« je dodal Matjaž Leskovar, Višji policijski inšpektor v Sektorju prometne policije. »Tako bomo policisti v nadzorih pozorni na ravnanje učiteljev vožnje in kandidatov. Policisti Specializirane enote za nadzor prometa bodo ugotavljali tehnično brezhibnost vozil, psihofizično stanje učiteljev vožnje in kandidatov in izpolnjevanje predpisanih evidenc. Ob sumu kršitev, ki niso v pristojnosti policije bomo obvestili pristojne službe.«

Agencija za varnost prometa ugotavlja, da šole vožnje delujejo dobro, vendar se pri posameznih nadzorih ugotavljajo tudi nepravilnosti, kot so neizpolnjevanje pogojev, nepravilnosti pri izvajanju programov usposabljanja kandidatov za voznike, prirejanje evidenc in kršitve pri vodenju predpisanih evidenc. Navedeno predstavlja tveganje, da kandidati za voznike ne opravijo programa usposabljanja v celoti, kar ima lahko za posledico večja tveganja pri varnosti v cestnem prometu.

Trenutno je v register šol vožnje vpisanih 134 šol vožnje. V letu 2018 je Agencija za varnost prometa izvedla 138 strokovnih nadzorov v šolah, v letu 2019 pa bo to število preseglo 160, saj je Agencija število nadzorov v drugi polovici letošnjega leta še dodatno okrepila. Strokovni nadzori v šolah vožnje obsegajo pregled predpisanih evidenc, izpolnjevanje ustreznosti kadrovskih in materialnih pogojev ter pregled izvajanja teoretičnega in praktičnega dela usposabljanja kandidatov.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
IcEmAn
Pa takim kandidatom naj čimprej onemogočijo vožnjo: https://siol.net/planet-tv/znani-prvic-za-volanom/to-je-hitrost-pri-kateri-je-pevka-zacela-vrescati-od-strahu-video-509663
16.10.2019 17:48:38
macolar
Že tistim ki to gledajo po TVju bi bilo potrebno vzet televizijo.
16.10.2019 18:50:19

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija