Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Avtoceste
Desni je vozni, levi je samo za prehitevanje!
Neumikanje s prehitevalnega pasu na avtocestah je težava, ki močno vpliva na vse voznike, so danes opozorili v skupnem projektu AVP, Darsa, policije in Zavoda Reševalni pas.
Artur Švarc
18. oktober 2019 | 14:40:00

Agencija za varnost v prometu, policija in Dars z današnjim dneh začenjajo novo preventivno akcijo »Vozi desno, prehitevaj levo«, kjer bodo voznike, tako slovenske kot tuje, osveščali o pravilni vožnji po avtocestah. Vozniki so na tak način neodgovorni, dajejo slab zgled ostalim udeležencem v prometu, hkrati opažajo, da je včasih posledica nepravilne vožnje lenoba in neznanje, saj je marsikateremu vozniku odveč, da bi se vrnil na desni pas, dogaja pa se tudi, da veliko voznikov vozi s prekratko varnostno razdaljo in onemogočijo tistim iz desnega pasu, da pred seboj prehiteli tovorno vozilo. Takšno početje ima za posledico slabo pretočnost prometa in slabo izkoriščenost obeh voznih pasov. Dodatno še povečuje slaba volja, povečanje porabe goriva in dodatnih emisij plinov, predvsem pa se izgublja prepotrebni čas, predvsem v konicah, ko se ljudje vozijo na delo ali z dela. Če k temu dodamo še brskanje po telefonu in zmanjšanje pozornosti, se potem zgodijo še naleti, lahko do službe namesto v pol ure tisti dan niti ne pridemo.

Avtocesta velja za najvarnejšo cesto, ki ima glede na število vozil in prevoženo razdaljo manj nesreč kot ostale ceste. Toda vse več voznikov uporablja levi prometni pas za vožnjo po avtocesti, pri tem pa pozabljajo, da je ta namenjen zgolj prehitevanju.

Vesna Marinko, v. d. direktorice AVP: »V Agenciji, skupaj s Policijo, Darsom in Zavodom reševalni pas, začenjamo z akcijo Vozi desno, prehitevaj levo!. Gre za prvo tovrstno akcijo pri nas, ki je odziv na aktualne razmere na naših avtocestah. Namen akcije je opozoriti voznike, da je prehitevali pas na avtocesti namenjen zgolj in samo prehitevanju, vozni pa vožnji. Z akcijo želimo doseči, da bodo vozniki odgovornejši, naše avtoceste pa varnejše in bolj pretočne.«

In kako voziti po avtocesti?

Pred prehitevanjem se mora voznik prepričati, da to lahko stori varno, nato pa prehiteti brez oklevanja ali vrivanja tik pred zdajci. Ko voznik prehiti vozilo (ali vozla) na desnem pasu, se mora čim prej vrniti na desni prometni pas. Vsako drugačno početje pomeni vse zgoraj naštete minuse.

Še ena od značilnosti današnjega življenjskega tempa je, da se ustvarjajo zastoji povsem brez razloga, imenovani tudi fantomski zastoji. Ob konicah  in premajhni varnostni razdalji in efektu harmonike je dovolj, da upočasni ali ustavi, pa lahko vpliva na več deset vozil za njim, ki zavirajo in speljujejo. Po oceni je stoti v vrsti na ta način izgubil tudi 8 minut.

Bistveno je, da ko se bližamo urbanim središčem, da razumemo, da se promet upočasni in ne iščemo dirkaških rešitev kot je skakanje s pasu na pas, voziti hitreje od kolone ali vključevanje na avtocesto z višjo hitrostjo od kolone.

Seveda, je odveč govoriti, da bi takšen pojav reševali s tretjim pasom, ker se ta ne zgodi čez noč, potrebno bo takojšnje ukrepanje in ozaveščanje vseh voznikov. Ekipni duh slovenskih voznikov bo v tem primeru bistveno pripomogel k izboljšanju stanja.

V zadnjih petih letih je po informacijah AVP in policije zaznati trend povečanja števila naletnih trčenj na avtocestah, ki so lahko tudi posledica fantomskih zastojev. Lansko leto se je na avtocestah pripetilo 515 naletnih trčenj od skupaj 1.956 prometnih nesreč oz. 26 % (512 od 1.778 v 2017).

AVP bo voznike na avtocestnih počivališčih po vsej Sloveniji ozaveščala z zloženkami »Vozi desno, prehitevaj levo!« ter jih na bencinskih servisih razdeljevala tudi ob nakupu vinjet od decembra dalje. Skupaj bodo razdelili 45.000 zloženk.

Andrej Berglez, novinarski kolega in raziskovalec trajnostne mobilnosti, poudarja dve možnosti: »Lahko se prepustimo malodušju in v koloni nesrečni nergamo, se jezimo in izgubljamo živce, lahko pa stvar vzamemo v svoje roke. Potovalni čas lahko hitro in za nič davkoplačevalskega denarja skrajšamo že zgolj s spremenjenim vozniškim slogom. Enkrat smo že dokazali da se da, zdaj je čas, da to postane vsakdanjik. Realnost naše jutranje in popoldanske avtoceste je namreč ta, da se lahko vsi skupaj potrudimo in se peljemo tekoče, manj stresno in bolj ekonomično na primer 60 km/h ali pa se ob zaletavi vožnji nihče ne bo peljal 90 km/h, saj se bomo prej ali slej znašli v zastoju, ki bi se mu lahko izognil.«

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
rovokopac
Niso pa nič omenili, prehitevanje tovornjakov med seboj. Varnostna razdalje je pa sigurno najhujši problem. Ko ti pri 130km/h nekdo vozi v prtljažniku. Običajno je to temen bmw LJ registracije. Seveda ti zraven že žmirka. Če se mu še ne umakneš, se pa začne hupanje. Seveda ga ne briga, kam naj se sploh umaknem. Mogoče v sendvič med dva šleparja? Pa če bi se ljudje naučili pravilno vračat z levega pasu, bi bilo tudi fajn. Ne da ti skoči ravno pred prvi odbijač. Nekateri se začnejo kar tresti, če jim pripelje nekdo od zadaj, se hočejo na silo umaknit.
18.10.2019 14:57:59
roberto
Gostota prometa je v jutranjih konicah že tako velika, da niti slučajno ni mogoče imeti ustrezne varnostne razdalje. Desni pas je večinoma poln kamionov, tako da ti kaj drugega kot vožnja po levi s 130/h niti ne preostane. Pa še to se hitro zmanjša. Bolj bi bilo pravilno, da v teh konicah zmanjšajo dovoljeno hitrost na 100/h, ker več se itak ne da. Pa zmanjša se možnost naleta.
18.10.2019 19:16:29
roberto
Enkrat sem peljal proti Benetkam v Italiji; bil pa je dan po prazniku, ko so sprostili kamione. Kolona kamionov je bila na desnem pasu nepregledno dolga. Praktično dve ure čisto poln desni pas. Pri nas bo tudi kot kaže kmalu tako.
18.10.2019 19:18:10
roberto
Najhujša izkušnja na avtocestah pri nas pa je bila par let nazaj, ko smo se peljali še skupaj z drugimi, ki so imeli manjši avto in naj bi se peljali kakih 110km/h proti Štajerski. To pa je res nekaj najhujšega. Stalno skakanje ven in nazaj, bremzanje in pospeševanje, iskanje luknje kdaj boš lahko skočil ven in prehitel kamion. Tako da sem to kmalu opustil in preklopil na 130 in lepo po levi naprej.
18.10.2019 19:28:18
7even77
@Rovokopac - iz ust vzeto. Bravo.
19.10.2019 16:01:31
byrkus
Mene je danes pri Celju en prehitel po odstavnem pasu. Ni imel celjskih tabel, da ne bo kdo kaj narobe sklepal. Je pa zgleda imel opravljen nadaljevalni tečaj izvirne vožnje, kdo bi vedel.
19.10.2019 21:27:01
Msport2
Kdaj bo čas zrel za znižanje spl. AC omejitve na 110km/h? Tekoča, ne stresna vožnja med kamioni in misel na čistejši zrak, pa to...
20.10.2019 10:30:26
serpent
Kaj to koristi ko se tega ne držijo niti samo policisti. Jaz namreč vozim po AC precej disciplinirano, mogoče res nekaj nad omejitvijo, vendar zelo aktvino menjavam pasove - mogoče celo preveč aktivno. In ravno zadnjič, pred mano policija s kombijem lepo cel čas na levem pasu, čeprav je bilo precej prestora od tovornjaka do tovonjaka. Podobno disciplino imam pri vožnjo skozi naselje (zunaj naselij sicer vozim večinoma nad omejitvijo) - in zadnjič pred mano policija v Octaviji - pridemo do prehoda nad katerim jeznak in utripajo oranžne luči in omejitev iz 90 na 60, oni naprej kot da ni nič, jaz pa lepo pribremzan na 60 - gre za prehod kjer se zelo slabo vidi če ka bo kdo prečkal. Pridemo do rondoja jih ujamem, nakar sledi naselje, jaz dam tempomat na cca 52, oni pa kar lepo naprej dobrih 60. Jebeš potem to...
20.10.2019 11:03:15
serpent
Pa še glede rabe smerokazov - pravtako na AC zadnjič pred mano policija v Octaviji, ko je šel iz desnega na levi je pas je celo kdaj pa dkaj uporabil smerokaz, ko se je pa vračal nazaj na desnega pa nikoli... Ostale vozike pa niti ne bom omenjal tukaj, ker je za posrat se.
20.10.2019 11:05:32
serpent
Po mojih izkušnjah je sicer najhujša del AC glede vožnje po levem pasu primorska. Še huje je pa po zaključku dela na cesti, kjer je desni pas zaprt. Takrat kar vsi ostanejo na levem pasu - nisem mogel verjet ko sem to videl na lastne oči, delo se je končalo in je bil levi pas zapolnjen (smer LJ-MB) od izvoza Blagovica pa po celem hirbu gor do tunela. WTF?
20.10.2019 11:11:20
klemens
Msport2 tako kot navajaš imajo urejeno v ZDA. Za vse enaka omejitev, osebna vozila in tovornjake. Res je sproščujoče tako voziti, ko samo klikneš na tempomatu miljo gor ali miljo dol (nisem imel radarskega) in vse je bilo tekoče. Pri nas pa z avti 130+, potem šleper z 80 na uro in vsi zavirat itn. Očitno ni volje, da bi se to uredilo, ker ZDA to že imajo.
20.10.2019 17:07:12

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija