Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Statistika
Občutno manj smrtnih žrtev, čeprav stanje še ni idealno
Agencija za varnost prometa je z aktivnostmi in ukrepi učinkovito izboljšala prometno varnost v poletnih in jesenskih mesecih.
Urša Prosenjak
9. november 2019 | 8:52:00

Po tragični prvi polovici letošnjega leta je Agencija za varnost prometa RS od poletja dalje okrepila aktivnosti na terenu in izvedla še druge ustrezne ukrepe. Rezultati so bili vidni takoj, saj od 1. julija do 31. oktobra letos beležimo najnižje število smrtnih žrtev na slovenskih cestah zgodovini samostojne Slovenije. V tem obdobju je umrlo 26 oseb, v primerljivem obdobju leta 2018 jih je umrlo 41 (58 % več). Prav tako je skupno število poškodovanih v letošnjem letu najmanjše zabeleženo v zadnjih petih letih.

Začetek leta je bil na slovenskih cestah tragičen. V prvi polovici leta je bilo število umrlih v prometnih nesrečah kar za 40 odstotkov višje, kot lani v primerljivem obdobju (lani 40, letos 56), konec letošnjega oktobra pa je bilo stanje umrlih udeležencev enako kot konec oktobra lani (82 umrlih). Agencija je na podlagi izkušenj iz preteklih let predvidevala, da se bo stanje v poletnih mesecih tudi zaradi lepega vremena in gostejšega prometa še dodatno poslabšalo, zato je okrepila aktivnosti na terenu in uvedla vrsto dodatnih ukrepov za zaustavitev negativnega trenda.

Pri tem so se prvič v zgodovini Slovenije povezali z vsemi ključnimi akterji prometne varnosti na nacionalni in regionalni ter tudi mednarodni ravni. S civilno družbo – Zavodom Varna pot, Zavodom Vozim, Zvezo ZŠAM, AMZS-jem, DrogArt-om – so pripravili projekt »Varno v poletje«. Na regionalni ravni so okrepili aktivnosti predvsem v Posočju in v Savinjski regiji, kjer so s policijskimi silhuetami, številnimi dogodki, razdeljevanjem prikazovalnikov hitrosti in preventivnimi materiali, umirjali promet in predvsem motoriste. Na agenciji so povezali še policijski, inšpekcijski in strokovni nadzor (FURS, Inšpektorat za delo, Policija, AVP), in okrepili nadzor nad delom šol vožnje. S temi in ostalimi aktivnostmi so do jeseni uspeli doseči zajezitev negativnega trenda, stanja prometne varnosti na slovenskih cestah pa se je izboljšalo.

V obdobju od 1. julija do 31. oktobra pa je bilo število umrlih udeležencev v prometnih nesrečah eno najnižjih. V tem obdobju je umrlo 26 oseb, v primerljivem obdobju leta 2018 je bilo umrlih 41 (58 odstotkov več).

Spodbudnih je še nekaj statističnih podatkov. Skupno število poškodovanih v letošnjem letu je najmanjše v zadnjih petih letih. Do konca oktobra je bilo v prometnih nesrečah poškodovanih 6.131 oseb, kar je najmanj v zadnjih petih letih (6.627 v 2018). Število hudo telesno poškodovanih je za 11 odstotkov manjše kot v lanskem primerjalnem obdobju – do konca oktobra se je hudo telesno poškodovalo 654 (736 v 2018) udeležencev. Pri lažje telesno poškodovanih je prav tako zabeleženo zmanjšanje in sicer za 7 odstotkov. Skupaj se je letos lažje telesno poškodovalo 5.477 udeležencev (5.891 v 2018).

Manj je umrlih voznikov osebnih vozil. Za volanom je letos umrlo 23 ljudi, v enakem obdobju lani je bilo smrtnik žrtev 28 žrtev. Še posebej izstopa obdobje od 1. julija do 31. oktobra letos, v katerem je umrlo sedem voznikov osebnih vozil, kar je polovica manj, kot v enakem obdobju lani. Manj je tudi umrlih voznikov tovornih vozil, v letošnjem letu sta umrla dva voznika, v lanskem obdobju pa pet.

Zajezitev negativnega trenda med umrlimi udeleženci prometnih nesreč je najbolj izstopajoča pri starostnih skupinah med 18. in 24. letom ter med 25. in 34. letom. V obeh starostnih skupinah je skupaj kar 60 % manj smrtnih žrtev, v 2019 jih je bilo 12, leto poprej pa kar 30. Od 12 umrlih letos jih je 5 umrlo zaradi nesreče, povzročene zaradi alkohola.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
Kako se je leto začelo, je zdaj super. Kaj pa motoristi?
9.11.2019 10:20:25

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija