Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Dan D za zimsko obutev avtomobilov
Od danes pa vse do sredine marca prihodnje leto je v Sloveniji obvezna uporaba zimskih gum oziroma snežnih verig, ki jih v primeru poledice ali snega na cesti nameščamo na letne gume. Izjema v zakonskem določilu je le priobalni pas, a strokovnjaki vseeno opozarjajo na spremenljive razmere na cest tudi za ta del Slovenije.
Peter Pirkovič
15. november 2019 | 10:27:00

Zima v pravem pomenu besede še ni potrkala na vrata, zato je marsikateri uporabnik odlašal do zadnjega, zakonsko določenega dneva, ko morajo biti vozila opremljena z zimskimi gumami. A zakon obenem določa, da v kolikor pred omenjenim datumom nastopijo zimske razmere (sneg ali poledica), morajo biti avtomobili opremljeni z zimsko obutvijo. 

Predpisana globa za neupoštevanje znaša najmanj 40 evrov oziroma največ 500 evrov, če voznik brez zimske opreme povzroči zastoj oziroma ovira promet.

Ko se temperature spustijo pod 7 stopinjami Celzija, je oprijem letnih gum bistveno slabši in takrat nastopi čas zimskih gum. To pomeni, da morajo gume imeti na sebi oznako M+S, M.S ali M&S oziroma oznako snežinke, še bolj pomembno pa je dejstvo, da mora biti na njih zakonsko določen vsaj 3-milimetrski profil. A mnogi strokovnjaki opozarjajo, da guma na mokri, zasneženi in poledeneli podlagi precej oprijema izgublja že pri 4-milimetrskemu profilu žlebov. Samo za predstavo, nove gume imajo povečini 8 ali celo 9-milimetrski profil žlebov.

Pomembno pri izbiri gum je tudi leto izdelave. Guma naj ne bo starejša od štirih let, kajti po tolikem času jo načne zob časa, to pa ima za posledico izgubo zanesljivega stika s podlago, prav tako ni nepomembno dejstvo, da menjavo gum zaupamo vulkanizerjem. Ti vselej poskrbijo kakovostno premontažo ter za pravo nastavitev gum, da bo oprijem optimalen in da bo obraba enakomerna. Seveda, se med vozniki velikokrat krešejo mnenja o proizvajalcih. Temu primerno si morda velja ogledati najnovejši test zimskih gum, ki so ga nedavno objavili pri AMZS

Zakon o pravilih cestnega prometa določa, da morajo biti vozila do skupne teže tri tone in pol opremljena vsemi štirimi zimskimi gumami oziroma imajo ta na sebi nataknjene letno obutev, a mora voznik za izpolnitev pogojev imeti v vozilu snežne verige. A to je zgolj metanje peska v oči, saj se, ko se na cesti razmere poslabšajo, velik del voznikov sooča z neznanjem nameščanja verig na gume. Omeniti velja še to, da v zakonsko določeno zimsko opremo spadajo tudi večja transportna dvosledna vozila s skupno težo, ki presega 3,5 tone. Za njih je določeno, da morajo imeti zimske gume vsaj na pogonskih kolesih oziroma imajo lahko letne gume, a tudi ustrezne verige. Ti so dolžni imeti tudi lopato. Ko gre za zimsko opremo, velja omeniti, da so iz teh določil izvzeti vozniki na Obali, vendar ni odveč omeniti, da so lahko temperature asfalta tudi na tem območju pozimi krepko pod 7 stopinjami, ko pa letna guma ni več tako zelo zanesljiva. 

Posted by policijaKR
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
shark911
Največjo napako delajo vozniki,ki se z zimskimi gumami vozijo celo lepo,torej pozimi in poleti...taka guma,ki se enkrat pregreje na vročem asfaltu,je potem izredno nevarna na mrzli mokri cesti...folk,ne šparat in si raje kupite komplet rabljenih letnih + komplet zimskih gum,kot pa delati neumnosti in se z zimskimi voziti poleti...
15.11.2019 11:41:43

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija