Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
promet   |   Slaba volja na cesti
Cestno besnilo ni izmišljeno stanje
Verjetno ste že kdaj bentili nad drugimi vozniki? Kako daleč pa lahko jeza za volanom pripelje, pa potem prikazujejo videoposnetki s celega sveta.
Artur Švarc
19. november 2019 | 8:50:00

Cestno besnilo ali road rage je po definiciji agresivno ali jezno obnašanje za volanom. Vključuje različne geste, obkladanje z vzdevki in fizične grožnje voznikom, pa tudi razne oblike nevarne vožnje proti drugim voznikom, kolesarjem ali pešcem, s katerimi voznik skuša razbremeniti svoje frustracije. V mnogih primerih cestno besnilo privede do poškodb ali celo smrti.

Termin road rage so si izmislili v ZDA leta 1987, ko je lokalna televizija KTLA v Los Angelesu pokazala več posnetkov streljanja na avtocestah.

Cestno besnilo se uvršča v kategorijo nevarne vožnje, pri nas jo obravnava 324. člen kazenskega zakonika zoper voznike motornega vozila, ki v cestnem prometu povzročijo neposredno nevarnost za življenje ali telo. Pod to spadajo vožnja pod vplivom alkohola ali mamil, prekoračitev hitrosti in seveda brezobzirna in predrzna vožnja. Za tako vožnjo je predvidena denarna kazen, če pa ima to početje za posledico lahke ali težke telesne poškodbe, pa je predviden tudi zapor do 12 let.

Bolj natančno imajo to urejeno v Nemčiji, kjer jezno obnašanje v prometu, vključno s kazanjem sredinskega prsta, pomeni denarno kazen, lahko pa tudi zapor. Velika Britanija ima zakon iz 1986, ki prepovedujejo nesramno obnašanje in verbalne grožnje. Zelo ostri so v Singapurju, kjer cestno besnilo pomeni 5000 dolarjev kazni in 2 leti zapora.

Pri nas žuganje s pestjo, kazanje sredinca ali verbalno nasilje v slogu posebnih odnosov z materjo, ni opredeljeno kot cestno besnilo. Zato policisti uporabijo kazen po klasičnem "zoper javni red in mir" 7/1 ali 6/1, kjer znaša kazen do 250 evrov, za nameček pa pridodajo še 40 evrov za trobljenje brez razloga. Skupaj 290 evrov, če ste redno živčen voznik.

In kaj lahko storite sami, da se izognete situaciji, ko se vam strga film?

  • Vsako potovanje pomeni tudi potencialne zaplete, vnaprej se pripravite, da v določenih okoliščinah reagirate potrpežljivo. Ne uporabljajte troblje ali gest v jezi.
  • Izogibajte se želji po »maščevanju« ali tekmovanju z drugimi vozniki. Če vas vožnja nekoga drugega jezi ali frustrira, niste vi tisti, ki ga boste učili kaj je prav in kaj narobe.
  • Ne vrivajte se v zastojih. Če vklopite smernik in nakažete menjavo pasu, vas bo slej ko prej nekdo spustil.
  • Ne pozabite se opravičiti za napako ali se zahvaliti za uslugo, ali z gesto ali besedami. Sodelovanje in spoštovanje na cesti vodi v varnejšo vožnjo.
  • Izogibajte se težavam, če se počutite ogroženi od drugega voznika, ki vam sledi, pa se zaklenite v avto in vozite normalno do najbližje policijske postaje ali kraja, kjer je več ljudi, npr. bencinska črpalka. S telefonom pokličite policijo, s trobljenjem pa opozorite okolico ali celo odženite vsiljivca.
  • Ne fotografirajte in snemajte objestnih in nevarnih voznikov, sploh z željo, da bi jih potem kot senzacijo objavili na družabnih omrežjih – tovrstno početje vas samo pripelje v nevarne situacije, sploh če vozniku skušate slediti.

Ostanite varni!

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija