Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Električni E s srebrno zvezdo
Novosti   |   Premiera: Mercedes EQE
Električni E s srebrno zvezdo
Mercedesov EQS je bil eden prvih električarjev na trgu z oznako EQ. Manjši EQE je v marsičem podoben večjemu bratu, a na svoj način unikaten.
Artur Švarc
6. september 2021 | 8:56:00

Kot pove črka, se po velikosti EQE uvršča pod EQS in je primerljiv s svojim bencinskim sorodnikom, razredom E. Vizualno je precej podoben večjemu EQS, je pa s 4,93 metra malce krajši (EQS meri 5,27 m). Medosna razdalja meri 3,12 metra in je za 9 centimetrov krajša.

Vseeno ima EQE večjo in globljo masko z osvetljeno trikrako zvezdo na AMG-Line različicah. Tudi žarometi so bolj zašiljeni, imajo unikatne LED poudarke, na voljo pa bo z različnimi 19- in 20-palčnimi kolesi. EQE je izjemno aerodinamično učinkovit, količnik zračnega upora je le 0,2 in je tako skupaj z EQS najbolj aerodinamičen avto na svetu.

EQE 350 poganja 215-kilovatni elektromotor na zadnji osi, ki premore tudi 530 Nm navora. Opcijsko je na voljo še en motor spredaj, ki potem prispeva h štirikolesnemu pogonu. Vse skupaj napaja 90,6-kilovatna baterija. Mercedes obljublja 660 kilometrov dosega. Od 10 do 80 % se baterija napolni v 31 minutah.

Med opcijami najdemo zadnje krmiljenje z odklonom koles 10 stopinj, pa zračno Airmatic vzmetenje, ki v športnem načinu zniža podvozje za 2,5 centimetra. Pri hitrostih do 40 km/h gre tudi v drugo smer, za 2,5 je avto moč dvigniti, če so napoti majhne ovire ali višji robnik. Serijsko je v kabini 12,8-palčni zaslon, kot opcija pa je tu slavni Mercedesov Hyperscreen, sestavljen iz treh velikih zaslonov pod enotno površino (merilniki, osrednji 18-palčni in tretji za sovoznika). Tu je biometrično preverjanje prstnega odtisa, vsak od treh zaslonov pa deluje neodvisno in z veliko prilagodljivosti videza in drugih funkcij.

Pri aktivni varnosti je tu serijsko samodejno zaviranje, samodejne dolge luči in Pre-Safe predvidevanje trčenja. Opcijsko so tu še vse ostale pol-avtonomne funkcije. Avto bo na trgu v drugi polovici prihodnjega leta.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skrivo
Odličen voz. V skupino najbolj aerodinamičnih avtov sedaj po novem sodi še brutalna Tesla Model S PLAID in Lucid Air (tudi Cd=0,2). Ja, pa kilovati in kilovatne ure niso eno in isto. Saj vem da veš, ampak pri kapaciteti baterije vseeno kahko popraviš
6.9.2021 23:21:56

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija