Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Smrt gumarskega revolucionarja
Zgodovina   |   Na današnji dan
Smrt gumarskega revolucionarja
Na današnji dan pred 90 leti je umrl Andre Michelin, star je bil 77 let.
Artur Švarc
4. april 2021 | 11:01:00

1889 je Andre Michelin v Clermont-Ferrandu vodil tovarno z gumarskimi izdelki skupaj s svojim bratom Eduardom. Nekega dne se je v tovarni oglasil kolesar, ki je potreboval krpanje pnevmatike. Ta je bila prilepljena na kolo in popravilo je trajalo tri ure, potem pa se je vse skupaj moralo še posušiti čez noč.

Edouard Michelin je naslednji dan s kolesom odpeljal nekaj krogov po tovarniškem dvorišču in po nekaj sto metrih je pnevmatika spet popustila. To je Andrea in Edouarda spodbudilo, da sta začela delati na svoji rešitvi, ki ne bi bila prilepljena na kolo.

1891 je Michelin patentiral snemljivo pnevmatiko, s katero je Charles Terront dobil prvo dolgo kolesarsko dirko Pariz – Brest – Pariz. Michelin je še naprej presenečal z inovacijami. 1934 so predstavili pnevmatiko, s katero se je dalo zaradi posebne pene peljati tudi, ko je bila predrta. Danes to poznamo kot run-flat pnevmatike.

Ključna inovacija pa je prišla 1946, ko je Michelin vpeljal radialno pnevmatiko, ki so jo razvili za Citroena TA in 2CV. Michelin je po bankrotu v 30-ih letih prejšnjega stoletja postal lastnik Citroena.

Rešitev je pripomogla k mirnejši vožnji in manjši porabi in v dveh desetletjih je radialka izpodrinila klasično pnevmatiko po celem svetu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija