Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Negotova prihodnost dizla
Negotova prihodnost dizla
Povpraševanje po vozilih na dizelski pogon v Evropi upada. Rešuje ga le še rastoča priljubljenost terenskih vozil, kjer so dizelski motorji dobro zastopani.
Urša Prosenjak
12. januar 2020 | 14:27:00

Med leti 2015 in 2018 se je prodaja dizelskega pogona v segmentu povečala za 19 odstotkov, v ostalih segmentih pa se je zmanjšala. Deloma tiči vzrok tudi v emisijskem škandalu, v grožnji z višjimi dajatvami in vse pogostejšimi prepovedmi v mestnih središčih.

Analitično podjetje LMC Automotive ocenjuje, da bo delež dizla v Evropi letos zdrsnil na 32 odstotkov s 56 odstotkov leta 2011, zaradi česar vse več proizvajalcev umika to pogonsko različico, pri novih modelih pa je ne vključujejo v ponudbo. Največji upad je dizel doživel v segmentu kompaktnih vozil, kar je drugi največji razred v Evropi, prodaja dizelskih motorjev pa je upadla za 45 odstotkov.

Nekateri strokovnjaki vidijo v tem bližajoči se konec dizelskega pogona. David Bailey, profesor poslovne ekonomije na Birmingham Business School, je prepričan, da se bo obdržal le v segmentu terencev. »Vlade so mu obrnile hrbet, proizvajalcem pa ni uspelo prepričati javnosti o čistoči goriva.«

Vendar pa prodajne številke v zadnjih šestih mesecih niso pretirano padle, zato LMC ocenjuje, da bo tako ostalo tudi letos, kar sicer ni idealno, je pa še vedno pozitivno. Al Bedwell, direktor za globalne pogonske sisteme pri LMC, meni, da ima dizel prihodnost vse dokler bo v Evropi povpraševanje po terencih. V višjih segmentih, razen ultraluksuznega, je dizel še vedno dobro zastopan in predstavlja več kot polovico prodanih vozil. Nekatere premijske znamke, denimo Audi, svojo ponudbo dizelskih motorjev celo širijo.

Sicer se avtomobilska industrija že dolgo spopada z okoljsko zakonodajo in poskuša z uporabo najnovejše tehnologije zagotoviti ustreznost dizelskega pogona s standardi čistega okolja.

Alternativa dizelskemu pogonu je med drugim elektrifikacija, ki pa v segmentu terenskih vozil ni posebej razširjena. Analitik Felipe Munoz je prepričan, da bi širitev električne in hibridne ponudbe zmanjšala povpraševanje po dizlu tudi v tem segmentu. Nekatere znamke tudi že ukrepajo v tej smeri. Tako na primer Toyota ne ponuja dizelske izvedbe novega RAV4, prav tako tudi ne Honda v primeru CR-V. Namesto tega so se odločili za hibridno različico. Tudi Nissan je že napovedal, da v novem Qashqaiu ne bo dizelskega motorja. 

Nekatere znamke pa vseeno ostajajo zveste tradicionalnemu pogonu. Skupina Volkswagen kljub nedavnemu emisijskemu škandalu ostaja največji prodajalec dizelskih motorjev v prvih 10 mesecih lanskega leta, čeprav so iz ponudbe umaknili nekatere različice, najpomembnejši med njimi je 1,6-litrski TDI. Tudi pri BMW-ju kljub ukinitvi 1,5-litrskega dizla obljubljajo, da bodo štiri- in šestvaljne dizle ohranili v ponudbi še vsaj 20 let.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
etilometer
Dizelski motor je še vedno najučinkovitejši motor v odnosu med zmogljivostjo, porabo, ceno. Elektrika nikoli ne bo prihodnost. To očitno in naklepno lobiji v Bruslju forsirajo naprej in to predvsem ljudje, ki nimajo pojma o avtomobilizmu. Če bi elektrika imela takšen potencial kot se predstavlja potem bi se proizvajalci od prvega do zadnjega lotili popolno linijo vseh modelov posameznih proizvajalcev. Ampak v avtoindustriji so za razliko od politikov, inženirji, ki so realni in še naprej razvijajo motorje z notranjim izgorevanjem. Edina, ki verjame v prihodnost elektrike je ona Greta Tumberg in njej podobni.
12.1.2020 23:28:48
matt0
Dizel seveda ima prostor na trgu, to, da delež upada je pa dobrodošlo, saj dizelski bum v 2000 ni bil za nikamor. Clio dizel? VW polo? Za koga že? Za večje avtomobile / terence, kot je v članku omenjeno, prodaja ne upada. Nekako logično
13.1.2020 11:47:22
skrivo
elitometer: za dizla se ti ne treba bati, bo še dolgo med nami, a zavedaj se da inženirji delajo le to kar jim vodstvo ukaže! Če bi hipotetično rekli vodilni, da gremo delat avte na paro, kjer bo kotel grel jedrski reaktor, bi inženirji naredili odličen avto na paro. Poleg dizla je tu bencin in tudi avtov na plin je vedno več, ker je vožnja cenejša od dizel variante, potem bo tu elektrika v vsaj dveh različicah (baterije in/ali gorivna celica na nekaj), mogoče pa kdaj dejansko naredimo avto oz. bolj smiselno tovornjak na 100% varen jedrski pogon, ki ga 20 let ne bo treba "tankat". Ta zadnja varianta, ki ne obstaja in verjetno nikoli ne bo, bi definitivno poteptala vse, tudi tvoj preljubi dizel.
13.1.2020 22:27:46
aichi
@skrivo, cold fusion je sveti gral!
14.1.2020 1:47:06

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija