Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Nevarnosti uporabe multimedijskega sistema
Nevarnosti uporabe multimedijskega sistema
Raziskava je pokazala, da multimedijski sistem v avtu povzroča več težav, kot vožnja pod vplivom alkohola ali drog.
Urša Prosenjak
18. marec 2020 | 8:56:00

Zavedamo se nevarnosti uporabe telefona med vožnjo, prav tako je splošno znano, da sta alkohol in vožnja usodna kombinacija. Nedavna raziskava pa je pokazala, da je uporaba multimedijske tehnologije vgrajene v avtu lahko prav tako nevarna.

Raziskava, ki jo je za organizacije IAM Roadsmart, FIA in Rees Jeffreys Road Fund izvedel Laboratorij za raziskave transporta je pokazala, da lahko infotainment sistem predstavlja motnjo, ki podaljša reakcijski čas voznika bolj, kot uporaba alkohola ali marihuane. Uporaba zaslona na dotik vpliva na reakcijski čas celo bolj, kot pisanje SMS sporočil med vožnjo. Reakcijski čas se toliko podaljša, da bi morala biti varnostna razdalja enakovredna dolžini petih avtomobilov. Med uporabo infotainmenta vozniki umaknejo pogled s ceste celo za 16 sekund, v tem času pa pri hitrosti 110 km/h prevozijo več kot 500 metrov.

V raziskavi so vozniki opravili tri poskusne vožnje, kjer se preverjali vpliv uporabe sistema Apple CarPlay in Android Auto. Med prvo vožnjo vozniki sistema niso uporabljali, med drugo so uporabljali le glasovne funkcije, med tretjo pa funkcije zaslona na dotik. Oba načina sta znatno motila pozornost voznikov, toda uporaba zaslona na dotik je na njihovo zbranost vplivala bistveno bolj. Vozniki so se sicer zavedali zmanjšane pozornosti in prilagodili vožnjo, vendar so bile njihove sposobnosti vseeno okrnjene. Stežka so ohranjali varnostno razdaljo z vozilom pred seboj in težje so ohranjali smer na svojem voznem pasu. Prav tako so se počasneje odzivali na nenadne dogodke.

»Motena pozornost voznika je dejavnik, ki je letno prisoten pri tretjini vseh prometnih nesreč v Evropi,« je povedal Neil Greig, vodja raziskovanja pri IAM RoadSmart. »Čeprav so pretekle študije nakazovale, da se Apple CarPlay in Android Auto obneseta bolje od tradicionalnih gumbov i kontrolnikov, pa rezultati pričujoče raziskave vzbujajo skrb in odpirajo vprašanja o razvoju in uporbi najnovejših infotainment sistemov.«

Proizvajalce avtomobilov in pristojne organizacije pozivajo, da izvedejo nadaljne raziskave tovrstnih sistemov in razvijejo enotne standarde, ki bodo pomagali zmanjšati motnje voznikove pozornosti, voznike pa opozarjajo, naj sisteme uporabljajo na najvarnejši možen način, kar med drugim pomeni, da vse nastavitve izberejo in programirajo pred začetkom vožnje.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
Točno tako in pričakujem ukrepe; da nehajo proizvajalci z odstranjevanjem fizičnih gumbov zaradi varnosti udeležencev v prometu.
18.3.2020 9:51:44
spartan
"voznike opozarjajo, naj sisteme uporabljajo na najvarnejši možen način".....kakšen način pa je to, neumnost na kvadrat!
18.3.2020 9:52:44
skrivo
Moje mnenje: kar nujno potrebuješ za varno vožnjo bi vedno moralo biti na volanu in ob volanu, vse ostalo pa se lahko upravlja tudi prek ekrana.
18.3.2020 10:45:39
Msport2
Odličen članek. O tem je pisal tudi Ališič na svojem blogu...
18.3.2020 11:13:47
spartan
@Skrivo....moja boljša polovica ima takšen avto. To popizdiš, ko kaj iščeš...od klime do nastavitev radio postaj do nastavitve jakosti ventilacije. Bog ne daj, da je potrebno klimo prižgati. Motnja koncentracije je prevelika in menim, da bi morali to odstraniti...avtomobilski proizvajalci so si pač dali duška, ker je tukaj zakonodaja preveč ohlapna, seveda pa zopet želijo z implementacijo tehnologije "šparati" in dodatno tudi zaslužiti, kot že vemo in poznamo.
18.3.2020 11:42:01
spartan
Ne more biti v avtomobilu prepovedano telefoniranje oz. iskanje bilo česa po mobilnem telefonu, če pa zadeve, ki jo proizvajalci avtomobilov vgrajujejo - deluje na identičen način. Nesmisel. Prepovedat!
18.3.2020 11:43:16
jjs
Po mojem je bil sistem z vrtlivim gumbom, na katerega se je zdaj vrnila Mazda, boljši kot zaslon na dotik. Po lastnih izkušnjah vrtenje in klikanje gumba manj odvračata pozornost kot pa sklanjanje, sledenje lastnemu prsti in tapkanje po ekranu. Še bolje je seveda imeti dostop prek stikal na ali ob volanu.
18.3.2020 12:41:34
GTI
Prav tak, kot je na sliki, mislim na Peugeotov, je preveč kompliciran in stalno moraš "ciljat" majhne ikone po ekranu. Boljši je ta, ki ga ima Mazda zaradi krmiljenja z gumbom, ampak še vedno ti pogled "visi" na ekranu. Projekcija osnovnih podatkov infotainmenta na šipo in upravljanje z gumbom bi bila boljša kombinacija.
18.3.2020 13:02:12
skrivo
spartan: delno se strinjam; edino klima ni nujna za na gumb, daš na avtomatiko preden se začneš vozit in potem med vožnjo nimaš kaj šlatat (če ta sistem v avtu seveda dobro deluje). Pogovor po telefonu pa odvrača pozornost od ceste, enako je, če se pogovarjaš s sopotniki. Ne boš pa tega prepovedal, ker je interes kapitala odzadaj prevelik in ker je zaslon cenejši od gumbov, bo gumbov vse manj.
18.3.2020 14:06:21
spartan
Razen če seveda zakonodajalec omeji uporabo;ne verjamem, da bo zakonodajalec, ki prepoveduje uporabo mobilnega telefona med vožnjo, dovolil uporabo aplikacij na tablici v avtomobilu. Skregano z logiko....trenutno je tehnologija bolj kot še ne v pričetku in ni tako množična, menim pa da si lahko obetamo v prihodnje prepoved ali navodila za obvezno uporabo fizičnih gumbov avtomobilu. Kot je to npr. bilo (se spomnim) za varnostne pasove, ABS, nadzor tlaka v pnevmatikah, spreminjanje voznega pasu, samodejno zaviranje v sili itd...itd. Ne verjamem, da bo zakonodajalec pustil to vnemar...zgodilo se bo par prometnih nesreč, kjer bo ugotovljena odgovornega tovrstnega sistema za indirektno povzročitev nesreče zaradi motnje koncentracije voznika in bo sledil ban.
18.3.2020 14:15:31
klemens
Kot je skrivo zapisal, tablice so cenejše od gumbov in logično da bo za proizvajalca bolj fancy in ceneje, če vgradi to plastiko, kjer se vidijo prstni odtisi. Jaz imam vse na touch in je katastrofa, tudi navigacija, ko tipkam naslov je tipkovnica po abecednem redu in ni kot klasična tipkovnica, tako da se zafrkavam s tipkanjem, pa črke so tako majhne, da med vožnjo zgrešim vsako drugo zaradi lukenj na cesti. Plus je, da imam na volanu veliko tipk, s katerimi skočim v meni in si nastavim. Vse skupaj je zelo nevarno in bi jaz zakonsko to prepovedal. Verjetno z 1 promilom v krvi bolj varno voziš, kot pa da tipkaš trezen med vožnjo.
18.3.2020 18:32:32
7even77
Kombinacija enega IN drugega sistema je, verjamem, še najboljša možnost. Preveč gumbov ni bilo nikoli prav posrečeno, čeprav sčasoma celo zelo intuitivno, SAMO na dotik pa je, sem docela prepričan, lahko res zelo nevarno, pa sploh ne napredno ali pa "fensi".@Klemens, s sedanjim avtomobilom se zdaj res večkrat srečaš s temi nerodnostmi, kot si se doslej, ja? Dosedanji avto je imel ravno to , o čemer govorim - kombinatoriko obojega - in vsega tega v ravno pravem in predvsem zelo zanesljivo delujočem razmerju. Prepričan sem, da je (bila in je še naprej pri koncernu, ki ga imam v mislih) odzivnost infotainmenta tudi neka povsem druga zgodba, kot zdaj v tvojem primeru. No - po neposredni in preizkušeni primerjavi sam to pač mirno zapišem. Seveda se pa človek, bolj nočeš kot hočeš, privadi marsičemu in tudi pri tebi tu ne bo odstopanja.:-))
18.3.2020 19:26:57
klemens
7even77, prej sem imel kombinacijo in je bilo približno znosno, sedaj pa pri vžigu poskusim vse nastaviti in šele potem speljem. Se bom moral navaditi ali se bom pa ubil, pa še koga zraven. Pa ker imam rad čist avto, me tudi zelo motijo prstni odtisi, zato je avto vsak teden na notranjem čiščenju.
19.3.2020 10:46:42
7even77
Klemens, prav žal mi je, da je tako. Verjemi. In vedi, da te ZELO dobro razumem, ker sem na obojestransko čist avto precej "mahnjen" tudi sam in zato vem, kako se počutiš. Za upravljanje z multimedijo in pritiskanje po zaslonu nasploh ti, skromno, predlagam precej učinkovito rešitev - omisli si pisalo za tablice. Preverjeno dobra možnost.
19.3.2020 10:55:20
Grozny
Na mojem Bravo-tu 1999 so crknle lučke na sredinski plošči..... V temi brez problema vklopim/izklopim klimo, nastavim temperaturo, ventilator... Popolnoma isto kot pred 20-imi leti, ko sem tipkal sms med poukom, tel pa sem imel skrit pod mizo
19.3.2020 11:08:01
matt0
Mercedes in BMW imata dobro kombinacijo in rešitev, proti ostalim. Povsem možno, da še kdo drug tudi, ampak z drugimi nimam izkušenj. Med vožnjo kontrole na volanu in gumb z bližnjicami v centru. Ko se pa ne premikaš pa imaš možnost touch kontrol, ki so za marsikaj bolj primerne (recimo navigacija) - seveda ne med vožnjo. Kontrole za klimo pa ne v infotainmentu, vsaj osnove, ki jih mogoče potrebuješ spreminjat med vožnjo, npr. temperatura.
19.3.2020 13:22:21

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija