Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Golf februarja izgubil krono najbolje prodajanega v Evropi
Aktualno   |   Prodaja
Golf februarja izgubil krono najbolje prodajanega v Evropi
Statistika prodaje v Evropski uniji za februar prinaša nekaj zanimivosti.
Artur Švarc
26. marec 2020 | 7:28:00

Februarja je številno novo registriranih avtomobilov padlo za 7 % na 1,06 milijona (lani 1,14) in predstavlja najnižjo vrednost po 2015, ko je bilo na novo registriranih le 0,96 milijona novih vozil. Je pa zato narasel delež električnih vozil, ki zdaj predstavljajo 13 % prodaje. Skupaj je v prvih dveh mesecih letošnjega leta prodaja v primerjavi z lani padla za 7,3 %. na 2,19 milijona novih vozil.

Registracija električnih vozil je v primerjavi z lanskim letom februarja poskočila s 75.400 vozil na 135.500, kar pomeni kar 80 % skok. Prodaja se je več kot podvojila na dveh največjih trgih, v Franciji in Nemčiji, procentualno pa je bilo največ prodanih EV na Norveškem (75 %), Švedskem (33 %) in Finskem (31 %).

Prodaja je padla na vseh evropskih trgih razen v Estoniji(+13%), Latviji (+8%), na Portugalskem (+7%), Litvi, Grčiji in na Finskem. Te države predstavljajo sicer le 4 % tržnega deleža letošnjega februarja.

Po segmentih so največji padec doživeli SUV-ji, mali za 3,7 %, medtem ko so veliki doživeli 17 % rast.

Najvišjo rast v segmentih so dosegli prav v D segmentu, kjer sta BMW 3 in Passat vzela kar tretjino vseh prodanih v segmentu. A rasti ne gre pripisati Tesli 3, ki je dejansko padla za 6 % v primerjavi z lani.

Zanimiva je tudi menjava na prestolu najbolje prodajanega evropskega avtomobila. VW Golf je moral svoje mesto prepustiti Cliu, ki je kot novi model nekaj časa dlje na trgu kot novi Golf. Velik skok je uspel Fiatu Pandi, ki je skočil na 5 %, medtem ko so SUV-ji povsem padli iz prve deseterice. Na tretje in četrto mesto sta skočila novi Peugeot 208 in njegova nemška sestra Opel Corsa.

Med znamkami še vedno vodi VW, ki je prodal 118.989 vozil, a zabeležil 8-odstotni padec v primerjavi z letom prej. V prvi deseterici pa je Ford zdrsnil na peto mesto s kar petino slabšo prodajo v primerjavi z lanskim februarjem. Toyoti je uspel skok na šesto mesto, BMW-ju pa s 54.928 vozii na osmo. Med največjimi padalci so Suzuki in Jeep (-33%), Mazda (-31%) in Dacia (-29%).

V Sloveniji so februarja na novo registrirali 5.362 vozil, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, letošnja prodaja v prvih dveh mesecih pa znaša 11.386 vozil, kar je 10 % manj kot lani. Po padcu prodaje so na letošnji ravni za nami še Romunija (-18%), Danska (-15%), Švica in Poljska (-13 %) in Švedska (-12%) ter z 10 % prav tako Avstrija.

Potrebno je poudariti, da so številke preteklega meseca še precej neobremenjene zaradi aktualne pandemije.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Marec bo šele porazen. Me pa zanima ali bo po virusu boj s cenami na trgu, da se vsaj malo popravi prodaja. Kokice bom imel pripravljene.
26.3.2020 8:00:32
spartan
Ja, navzdol bo slo...me pa Golf preseneca, ali pa tudi ne. Poglavitno ima novi Golf 5 poglavitnih hibin sicer; vse je potrebno nastavljati preko "touch" screena, Golfa kupujejo pa ravno tradicionalni kupci. Drugo; prenizko se sedi, posledica nizanja avtomobila, s tem pa je prostor znotraj za potnike manjsi oz. nizji. Tretje; cudno oblikovanje zadnje case pri VW-ju, saj njihovi modeli postajajo podobni ameriskim roadstetjem, torej manjsa vetrobranska povrsina prednjega stekla in posledicno tudi slabsa preglednost...svoje doda se bolj polozna sipa in voila; obcutek utesnjenosti je tukaj. Cetrta hiba je...ne nudi nicesar vec, kaj bi nudila konkurenca. 5. Predrag je...pa smo tam.
26.3.2020 19:55:43

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija